wijnbouw in Nederland

Wijnbouw in de lift

De wijnbouw in Nederland zit al een paar jaar in een stroomversnelling. De afgelopen jaren zijn veel commerciële wijngaarden aangeplant, vooral in Gelderland zoals rond Groesbeek en in de Achterhoek. Momenteel vind je in heel Nederland wijngaarden, zelfs op de waddeneilanden.

Booming business?
Door vroegrijpende ruivenrassen is wijnbouw in geheel Nederland mogelijk geworden.  De nieuwe wijnbouwbedrijven schieten dan ook als padde-stoelen uit de grond. Voor agrariërs  kan wijnbouw een interessante neventak zijn, ook anderen zien in wijnbouw een nieuwe uitdaging waar geld mee te verdienen valt.

Toekomst Nederlandse wijn
Nu is de vraag of er wel ruimte is voor al die wijnbouwbedrijven in Nederland. Bedenk dat je nooit kunt concurreren met de wijn uit de Nieuwe Wereld die een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben. Nederlandse wijn is erg duur en je moet dus een superkwaliteit leveren om je staande te houden. Op dit moment valt het nog wel mee, Nederlandse wijn is nog vaak een nieuwtje, een streekproduct, verpakt in een mooi verhaal en dan neemt de consument wel een paar flesjes mee naar huis. Maar hoe zal dat over een tiental jaren zijn als al die nieuwe grootschalige wijnbouwbedrijven allemaal volop in productie zijn.

Ga niet over één nacht ijs
Een wijngaard starten is niet iets wat je zomaar even doet. Vele wijnboeren zijn klein begonnen en hebben op een gegeven moment de overstap gemaakt van een kleine hobby-wijngaard naar een commerciële bedrijf. Op zich is dit zeer verstandig. Op die manier kun je elk geval beoordelen of het iets voor je is en heb je de tijd om de teelt en de vinificatie een beetje onder de knie te krijgen.
Bovendien komen er steeds meer wijnbedrijven en wordt het dus moeilijker om een uniek product aan te bieden. Het vergt veel creativiteit en doorzettingsvermogen om een plek op de markt te veroveren.