wijnbouwcursus

De volgende cursus start in 2021 en is vol !

Vanwege corona zijn er in 2021 3 groepen van 10 personen. Het lesschema moet nog worden uitgewerkt. Wellicht dat de eerste groep al in december 2020 begint. Binnenkort komen de data online.

 
wintersnoei

 

Scheuten dunnen in mei

In de Betuwe vindt elk jaar de cursus druiventeelt en wijn maken voor beginners plaats. Deze cursus behandelt alle aspecten van de teelt van druiven en de vinificatie van de oogst. De theorie gaat hand in hand met de praktijk; door zelf aan de slag te gaan worden de diverse werkzaamheden geoefend en krijgt u inzicht in de groei van de wijnstok, de opkweek, de winter – en zomersnoei en het verwerken van de oogst.

Voor wie?
Deze cursus is speciaal bedoeld voor mensen die nog weinig weten van druiventeelt en op kleine schaal hier mee bezig willen zijn. Dat kan bijvoorbeeld d.m.v. een paar wijnstokken in de sier- of moestuin, speciale tafeldruiven in een kas of een heuse wijngaard die hobby matig gerund wordt. Voor mensen die op commerciële basis aan de slag willen, kan deze cursus een goede start zijn, echter zaken als machinerie, marketing, regelgeving, kelderuitrusting e.d. komen niet aan bod. Hiervoor is een verdere verdieping noodzakelijk. Zie ook de links op deze pagina.

Opzet
Gedurende 6 dagen wordt het werk in de wijngaard gevolgd. Van wintersnoei tot de gisting van de geoogste druiven. Dit betekent dat de eerste lesdag in februari is, de laatste dag in oktober.  Er wordt gewerkt met kleine groepjes van 10 -15 mensen. Dit betekent dat iedereen actief mee kan doen en dat er veel ruimte is voor vragen van de cursisten. Eigen onderwerpen zijn van harte welkom. Eventueel kan de cursusinhoud hierop aangepast worden.
Na een theorieles gaan we in de wijngaard aan de slag. Dit gebeurt in wijngaard Kommerdijk in Gendt, een kleinschalige wijngaard van ca. 900 m2 met een 8-tal schimmeltolerante rassen. Uitgangspunt in deze wijngaard is om de teelt biologisch te doen. 
Eventueel kan er een vervolgworkshop wijn maken worden gevolgd met 10 liter sap van de oogst van dat jaar.

Het hoogtepunt van de cursus: DE OOGST !

Kosten
De prijs voor deze cursus is € 330,- ex. btw. U krijgt het cursusboek Een Wijngaard in Nederland inclusief werkboek, een magazine over gewasbescherming en een wijnaromaboekje. Alle aangeboden lessen worden als hand-outs aangeboden en na het volgen van de cursus profiteer je van levenslange  helpdesk.
Verder wordt er aandacht besteed aan het herkennen van wijnaroma’s middels workshops met onze diverse geurdozen. We sluiten af met een leuke wijnbouwquiz en de uitreiking van de certificaten.

De lunch is volledig verzorgd, uiteraard wordt er rekening gehouden met uw dieetwensen e.d. Tijdens de lunch kunt u de wijnen proeven die in onze Wijngaard de Zon worden gemaakt.

 

Wat de cursisten er de afgelopen jaren van vonden:

” En toen was plotseling afgelopen zaterdagmiddag daar het einde, een weemoedig gevoel overmeesterde mij. Misschien gaf dat weemoedige gevoel wel de samenvatting weer van de hele wijnbouw cursus. Jammer dat het voorbij is. Ik heb er heel veel aan gehad. Volgend jaar hoop ik met de opgedane kennis een (nog) beter resultaat te behalen.”

 

“Prima prijs/kwaliteit verhouding “

” Goede verdeling tussen theorie en praktijk  “
” Veel info d.m.v. de uitgereikte boeken en materialen “
“Cursus voldeed helemaal aan mijn verwachtingen, zowel op inhoud als op lesmateriaal “
“Bedankt voor de  leerzame en gezellige cursusdagen. Ik heb er erg van genoten. Het was voor mij een heel mooie mix van leren, gezelligheid en buiten zijn op een mooie plek. Hele fijne dagen, even weg van de hectiek van alle dag met iets heel anders bezig zijn. “

“Was echt heel leerzaam, prachtige omgeving met geweldig mooi weer het hele jaar door tot aan de laatste dag. Erg gezellig met leuke groep mensen. Piet, maar ook Karin, bedankt voor de goede zorgen”.

 

Overnachting
Voor cursisten die van ver komen, bestaat de mogelijkheid om te overnachten in één van de luxe kamers van onze B&B Wijngaard de Zon. Het rivierengebied leent zich bij uitstek voor een interessante fietstocht of struinwandeling door de polders. Bovendien liggen Arnhem en Nijmegen om de hoek.