Cursus wijnbouw voor beginners

snoei3
wintersnoei
wintersnoei
wintersnoei

De volgende cursus begint in februari 2018. Wees er op tijd bij, we zitten elk jaar vol !

In de Betuwe vindt elk jaar de cursus druiventeelt en wijn maken voor beginners plaats. Deze cursus behandelt alle aspecten van de teelt van druiven en de vinificatie van de oogst. De theorie gaat hand in hand met de praktijk; door zelf aan de slag te gaan worden de diverse werkzaamheden geoefend en krijgt u inzicht in de groei van de wijnstok, de opkweek, de winter – en zomersnoei en het verwerken van de oogst.

De gordijnsnoei wordt bekeken
De gordijnsnoei wordt bekeken

Voor wie?
Deze cursus is speciaal bedoeld voor mensen die nog weinig weten van druiventeelt en op kleine schaal hier mee bezig willen zijn. Dat kan bijvoorbeeld d.m.v. een paar wijnstokken in de sier- of moestuin, speciale tafeldruiven in een kas of een heuse wijngaard die hobby matig gerund wordt. Voor mensen die op commerciële basis aan de slag willen, kan deze cursus een goede start zijn, echter zaken als machinerie, marketing, regelgeving, kelderuitrusting e.d. komen niet aan bod. Hiervoor is een verdere verdieping noodzakelijk. Zie ook de links op deze pagina.

dunnen
Het dunnen van de scheuten
het toppen van de scheuten
het toppen van de scheuten
Kanin's soep valt erg in de smaak
Karin’s soep valt erg in de smaak

Opzet
Gedurende 6 dagen wordt het werk in de wijngaard gevolgd. Van wintersnoei tot de gisting van de geoogste druiven. Dit betekent dat de eerste lesdag in februari is, de laatste dag in oktobter.  Er wordt gewerkt met kleine groepjes van 10 -15 mensen. Dit betekent dat iedereen actief mee kan doen en dat er veel ruimte is voor vragen van de cursisten. Eigen onderwerpen zijn van harte welkom. Eventueel kan de cursusinhoud hierop aangepast worden.
Na een theorieles gaan we in de wijngaard aan de slag. Dit gebeurt in wijngaard Kommerdijk in Gendt, een kleinschalige wijngaard van ca. 900 m2 met een 8-tal schimmeltolerante rassen. Uitgangspunt in deze wijngaard is om de teelt zo milieuvriendelijk mogelijk te doen.

Kosten
De prijs voor deze cursus is € 320,- ex. btw. U krijgt het cursusboek Een Wijngaard in Nederland inclusief werkboek, een magazine over gewasbescherming en een wijnaromaboekje. Verder wordt er aandacht besteed aan het herkennen van wijnaroma’s middels workshops met onze diverse geurdozen. We sluiten af met een leuke wijnbouwquiz en de uitreiking van de certificaten.

De lunch is volledig verzorgd, uiteraard wordt er rekening gehouden met uw dieetwensen e.d. Tijdens de lunch kunt u de wijnen proeven die in onze Wijngaard de Zon worden gemaakt.

Download hierfolder2017-klein met data voor 2017.

Wat cursisten het afgelopen jaar vonden:
” Prima prijs/kwaliteit verhouding “
” Goede verdeling tussen theorie en praktijk  “
” Veel info d.m.v. de uitgereikte boeken en materialen “
” Cursus voldeed helemaal aan mijn verwachtingen, zowel op inhoud als op lesmateriaal “
” Geweldige lunches met de soepen van Karin en heerlijke wijn”

Overnachting
Voor cursisten die van ver komen, bestaat de mogelijkheid om te overnachten in één van de luxe kamers van onze B&B Wijngaard de Zon. Het rivierengebied leent zich bij uitstek voor een interessante fietstocht of struinwandeling door de polders. Bovendien liggen Arnhem en Nijmegen om de hoek.

De oogst eind september
De oogst eind september